Sommar = turkos

Jag pillade ihop ett nytt armband från stenar som räddats från ett trasigt halsband. Här tillsammans med ringar och armband som fyndats på tradera.



Ibland är jag genial!

Hejdå créme fraiche! Hejdå matlagningsgrädde!


Men heeej grekisk/turkisk yoghurt!
Det skulle lagas krämig pasta igår men givetvis hade jag glömt créme fraiche när jag var i butiken. Sneglade på den grekiska yoghurt som blivit över efter senaste tzatzikiladdningen. Problemet med yoghurten är att den lätt kan skära sig om den kokas och trivs egentligen bäst om den bara värms lätt, men hur får man god smak på det hela då?
Så enkelt och så lätt, jag rörde ut någon matsked maizenamjöl i yoghurten och tillsatte sen i stekpannan. Resultatet blev en riktigt härlig krämig pastasås, till och med bättre konsistens än med grädde och créme fraiche. Och till plussidan för yoghurten:
- den är ungefär hälften så billig som créme fraiche/grädde
- fettprocenten är betydligt lägre
- längre hållbarhet

Jag ska bunkra upp med ett par hinkar nästa gång jag handlar. Testa vettja!

Blomstrande prakt



Vi fick den här vackra buketten häromdagen. Jag älskar att få buketter, det känns så lyxigt. Om man följer följande råd kan man få dom att stå lite längre:

- snitta om blommorna med en vass kniv
- se till att vasen är ordentligt ren
- ställ ut blommorna på balkongen över natten
- byt blomvattnet ofta
- ta bort blad som annars skulle hamnat under vattenytan

Barnsligt god tårta (Hovets De Luxe)

Kanske fick ni Hovets tårta serverat på ett och annat barnkalas när ni var små?
Sega marängbottnar med fluffig grädde och kolaseg chokladkräm. Jag gjorde en variant av Hovets inför gårdagens födelsedagskalas och den blev mycket mycket god. Lite lyxigare än barndomens variant men det var så värt den extra tid som krävdes!


Marängbottnar:
Vispa 4 äggvitor med 2 dl strösocker till en tjock massa. Vänd ner 4 dl puffat ris och rivet skal från en citron. Bred över en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i 150 grader, 45 minuter.

Gräddfyllning:
Vispa 3 dl grädde och 1 tsk vaniljsocker till ett härligt fluff.

Chokladkräm:
Blanda 4 äggulor, 1 dl strösocker och 1 dl vispgrädde i en kastrull. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar, det är mycket viktigt att krämen inte kokar. När krämen tjocknat, ta kastrullen från värmen, vispa ner 100 gram mörk choklad och därefter 100 gram kallt smör skuret i tärningar. Låt därefter svalna i kylskåp, krämen tjocknar något mer när det kylts ner.

Montering:
Ta en botten, bred grädde över och sedan chokladkrämen, lägg en marängbotten på och dekorera tårtan med 2 dl jordgubbar delade på hälten.

Klar att njutas! (Och livsfarlig att ha rester av i kylskåpet)

RSS 2.0